Bu seçenek site üzerinde yaptığınız değişiklikleri resetler

Yenile

“Bağımsız yargı, bağımlı yargıdan daha kötü sonuçlar doÄŸurabilir”

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, “Tarafsız olmak yerine, sınırsız bir iktidar sahibi olarak, yönetime hukuk üstü müdahalelerde bulunan bağımsız bir yargı, bağımlı bir yargıdan daha kötü sonuçlar doÄŸurabilir” dedi.

Stratejik Düşünce Enstitüsü’nce düzenlenen “DemokratikleÅŸme Sürecinde Hukukun Üstünlüğü ve Yargı” konulu konferansa katılan Adalet Bakanı Ergin, yargıyla ilgili tartışmaları deÄŸerlendirdi.

Ergin, bağımsız yargı tartışmaları ile ilgili, “Tarafsız olmak yerine, sınırsız bir iktidar sahibi olarak, aktif, ÅŸekillendirici ve yönetime hukuk üstü müdahalelerde bulunan bağımsız bir yargı, bağımlı bir yargıdan daha kötü sonuçlar doÄŸurabilir. Bu durum, hakimler devleti riski olarak tanımlanmakta ve demokrasinin önündeki en ciddi tehlikelerden biri olarak deÄŸerlendirilmektedir. Jüristokrasi ile ilgili en büyük handikaplardan birisi de, halka hesap vermemesi, siyaseten sorumsuz olmasıdır” dedi.

HSYK’da yapılacak düzenlemeler

Yargı reformu ile ilgili strateji daha geniÅŸ olmasına raÄŸmen tartışmaların, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda Adalet Bakanı ve müsteÅŸarının bulunup, bulunmayacağına indirgendiÄŸini savunan Bakan Ergin, HSYK hakkında yapılacak düzenleme ile ilgili, “Biz Adalet Bakanlığı olarak, yargı reformu stratejisi ve eylem planı çerçevesinde, HSYK’nın tarafsızlık, objektiflik ve ÅŸeffaflık ilkeleri temelinde uluslar arası belgeler ışığında, geniÅŸ tabanlı temsil esasına göre, yeniden yapılandırılmasını, kurulun 2 veya 3 daire ÅŸeklinde çalışmasını, yargının tümünü temsil edilebilmesi amacıyla yüksek yargı dışında, meslektaÅŸları tarafından seçilen hakim ve savcıların HSYK’da etkin bir biçimde temsil edilmesini, Türkiye adalet akademisinin hukukçu öğretim üyeleriyle, avukatların HSYK’DA temsil edilmesini, HSYK kararlarına karşı etkili bir baÅŸvuru yolu getirilmesini, parlamento ile iliÅŸkileri saÄŸlamak ve hesap verebilirlik açısından adalet bakanının, bakanlık ile iliÅŸkileri koordine etmek içinde, bakanlık müsteÅŸarının kurulda bulunmasını, kurulun ayrı bir sekreteryasının bulunmasını, müstakil binasının ve bütçesinin bulunmasını öngörmekteyiz” dedi.

Yargının siyasallaşması tartışması

Parlamento tarafından HSYK’ya üye seçilmesinin yagıyı siyasallaÅŸtıracağı iddialarını deÄŸerlendiren Sadullah Ergin, “HSYK’nın yeniden yapılandırılması konusunda, özellikle parlamento tarafından kurula üye seçilmesinin yargıyı siyasallaÅŸtıracağı, hakim ve savcıların parlamentoda kulis yapacakları, bu durumun ise, yargının saygınlığına, bağımsız ve tarafsızlığına gölge düşüreceÄŸi yönündedir. Oysa bizim öngördüğümüz yapıda parlamento, hakim sınıfından üye seçmeyecektir. CumhurbaÅŸkanı ve parlamento Türkiye adalet akademisi genel kurulu üyelerinden, hukukçu öğretim üyelerinden, üstü kademe yöneticilerinden ve avukatlardan üye seçecektir. CumhurbaÅŸkanı ve parlamento tarafından seçilecek üyelerin sayısı, hiçbir zaman kurulun hakim sınıfındaki üyelerinden fazla olmayacaktır. Yine geniÅŸ tabanlı ve daha çok üyeden oluÅŸacak kurulda, bakan ve müsteÅŸarın yer almasını, yürütmenin yargıya müdahalesi olarak deÄŸerlendirmek, kabul edilebilir bir iddia deÄŸildir” dedi.

“Yargı reformu hayata geçirilmeli”

Yargı mensuplarının, reformları ve ilkeleri hayata geçirecek en önemli uygulayıcılar arasında olduğuna dikkat çeken Ergin, yargı reformunun bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

 HABER KAYNAĞI

Yorum Yaz